2017. szeptember 7., csütörtök

Mit ne írj a bio-dba

Mint aktív Twitter és Instagram felhasználó, (és mint ex-Tumblr felhasználó) nagyon sok bio-t, azaz profil leírást és bemutatkozást olvastam már. Mindössze pár sorod van arra, hogy mutass valamit magadból, ami szimpatikussá tesz, vagy teszem azt, kifejezi a stílusodat. Van, aki azt se tudja, hogyan kezdjen hozzá ehhez, és van az... Nos, aki ezt nagyon rosszul oldja meg. Továbbá, kialakultak úgynevezett sablon bio-k is, amelyektől a leginkább írtózom, és - higyjetek nekem - nem csak én. Ha érdekel, mitől lehet kicsit esztétikusabb a profilod, és hogyan kelthetsz jobb első benyomást, olvass tovább.




1. Mik azok a sablon bio-k? 

Szavak, kifejezések, alapinformációk függőleges vonalakkal (vagy egyéb szimbólumokkal) elválasztva egymástól. Leggyakrabban a neved, a korod (vagy születési dátumod), a nemed, a horoszkópod, esetleg a nemzetiséged szerepel benne, plussz egyéb fillerek, amiket fontosnak találsz.

Miért ne csináld? Egyrészt azért, mert nem valami eredeti. De ha jobb érvet akarsz, akkor tessék: felesleges információk. Senkit nem érdekel a horoszkópod, hogy pasid/csajod van, vagy hogy '90s kölök vagy. Ez az igazság.


2. Ami szerinted menő, pedig nem az

Valamiért aranykorukat élik a valamilyen '-függő' kifejezések, mint például: kávéfüggő, macskafüggő, nikotinfüggő, teafüggő, sorozatfüggő, stb.

Miért ne csináld? Túl erőltetett. Olyan dolog miatt akarsz különlegesnek látszani, ami teljesen hétköznapi. Ez olyan, mintha egy kutya szeretne kitűnni azzal, hogy szereti a csontot. Ugye érted?

Továbbá ezeknek az extrémebb verziói, teszem azt "tüdőrák" emlegetése a (már amúgy sem szimpatikus) nikotinfüggőség helyett nem valami barátságos, és egyébként is... Ne vicceljünk ilyenekkel.


3. A hovatartozásod

Valamiért azt hiszik az emberek, hogy ez létfontosságú. Az igazság az, hogy ez sem feltétlenül érdekel másokat, és egyébként is könnyen kikövetkeztethető.

Miért ne csináld? Ne ezzel fogyaszd a karaktereid számát. Akit érdekel, megkérdezi. De könyörgöm, ha már mindenképpen muszáj beleírnod, hogy 'Hungarian girl', legalább helyesen írd le. (Igen, túl sok Hungarien-t és hasonlót olvastam már.)


 4. Túl sok az emoji

Nem 😋 kell 💋 minden 🍒 szó 😘 után 🚗 egy 💗 emoji 🎵

Miért ne csináld? Nem tudom elképzelni, hogy ez bárki szerint tényleg jól néz ki. Nem, nem néz ki jól. Gyerekes és felesleges.


 5. Túl sok negativitás

Mindenkinek van rossz napja, de ne feledd, a legtöbb ember ezt a szöveget látja először, amit te saját magadról írtál. Ha te magadról olyanokat írsz, hogy 'antiszociális', 'bunkó', 'lusta', 'depressziós', és erre még büszke is vagy, akkor nem nagyon lesznek kíváncsiak rád az emberek.

Miért ne csináld? Gondolom nem az a célod, hogy mindenkit elriassz. Márpedig, a negativitást senki nem kedveli. Ez van. Nem muszáj megjátszanod a happy-go-lucky karaktert, de ne is ócsárold magad, ha lehet. Miért is tennéd? Szeresd magad!


6. Kedvenceid fesorolása

Nem ritka, hogy valakinek annyiból áll a bio-ja, hogy felsorolja a kedvenc bandáit, sorozatait, stb.

Miért ne csináld? Mert nem csak ennyiből állsz. Magadat mutasd meg, a kedvenceidről pedig később tudsz tweetelni, blogolni, képeket megosztani. Hidd el, a hasonló érdeklődésű emberek meg fognak találni a tartalom alapján.



 Akkor milyen a jó bio?

Na, nem mintha akkora szakértő lennék, de azt el tudom mondani, hogy milyen az a bemutatkozás, ami felkelti az érdeklődésem.
  • esztétikus (max 1-2 emoji, kevés szimbólum, tömör és nyelvtanilag helyes!!)
  • összefüggő szöveg, nem csak szavak halmaza
  • Szerény, nem felvágós, és nem túl hosszú
  • Saját gondolat
Ami még működhet:
  • üres bio (titokzatossá tesz)
  • idézet (ami téged inspirál)
  • link (bármilyen, ami szerinted fontos, és szeretnéd megosztani másokkal)


Ezek persze csak személyes vélemények, és csak segítő szándékkal íródtak, nem szeretnék senkit elítélni, vagy megbántani. Jó bio írást! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése